In mijn praktijk behandel ik dagelijks vrouwen met gynaecologische klachten of onvruchtbaarheid. Klachten zoals een onregelmatige cyclus, hevige menstruatie, premenstruele klachten, onvruchtbaarheid of klachten rondom de menopauze. Bij al deze klachten speelt de hormoonbalans een hoofdrol. Naast acupunctuur en Chinese kruiden, probeer ik ook altijd tips te geven over wat je thuis zelf kan doen om je hormoonbalans te verbeteren.
In dit blog ga ik je uitleggen wat seed cycling is, wat de werking is van de zaadjes en pitjes en hoe je dit kunt toepassen.
Wat is seed cycling?
Gedurende de cyclus ga je dagelijks zaadjes en pitjes toevoegen aan je voeding. Dat kan bijvoorbeeld door een smoothie, over een salade of door de havermout.
Grofweg kan je de cyclus onderverdelen in twee fasen; de folliculaire fase en de luteale fase. Door de verschillende zaden en pitten te eten, voed je het hormoon dat op dat moment in die fase van de cyclus piekt. En zo ondersteun je de cyclus om deze in balans te krijgen. Maar wat als je nu geen eigen cyclus hebt of je gebruikt de pil? In dat geval raad Dr. Brighten aan de cyclus van de maan te volgen. De maanstanden kun je vinden op het internet. Maar je kunt ook op elk moment beginnen en onderstaand schema van 28 dagen aanhouden.
De eerste fase, de folliculaire fase
De folliculaire fase begint op je eerste cyclus dag tot aan de ovulatie. In een ideale cyclus is dat dag 1 tot en met cyclus dag 14. Als je cyclus niet regelmatig is, of deze fase langer duurt dan 14 dagen, volg dan het moment van ovulatie. In deze fase is het oestrogeen dominant en ondersteunt dit de rijping van de eicellen en een goede opbouw van het baarmoederslijmvlies. Ook het testosteron niveau in je bloed neemt toe. Het testosteron is belangrijk voor je libido rondom de ovulatie. In deze folliculaire fase voeg je dagelijks 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 1 eetlepel pompoenpitjes toe aan je voeding.
Dit zou de aanmaak van het oestrogeen in de folliculaire fase ondersteunen. Lijnzaad bevat onder andere alfalinoleenzuur en lignaan dat als fyto-oestrogeen kan werken. In pompoenpitten zitten eiwitten die de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron kunnen voorkomen. Deze zaden bevatten ook veel essentiële vetzuren en voedingsstoffen, zoals zink en selenium die een positief effect hebben op je testosteron.
Heb je geen cyclus neem dan de gemalen lijnzaad en de pompoenpitjes gedurende de nieuwe maan tot volle maan.
De tweede fase, de luteale fase
Cyclus dag 15 tot en met 28 staat in het teken van het progesteron. Het corpus luteum (gele lichaam) is dat deel van de follikel waaruit het eitje is gesprongen. Dit gele lichaam scheidt progesteron af. Vandaar dat we dit de luteale fase noemen. Rondom de ovulatie is het oestrogeenniveau wat gedaald en neemt nu met het progesteron weer toe. Samen ondersteunen ze de verdere opbouw van het baarmoederslijmvlies en maakt dit ontvankelijk voor de innesteling van een embryo. In deze fase eet je dan dagelijks 1 eetlepel fijn gemalen sesamzaadjes en 1 eetlepel zonnebloempitjes.
Zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E wat de progesteronproductie ondersteunt. De sesamzaadjes bevatten net als lijnzaad lignanen, wat de oestrogeenproductie ondersteunt.
Als je geen eigen cyclus hebt neem je deze zaadjes en pitjes vanaf de volle maan tot nieuwe maan.
Een paar kanttekeningen
Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor seed cycling. Wel lees je op het internet veel positieve verhalen. Over de effecten van de stoffen zoals zink, vitamine E is wel bekend dat ze belangrijk zijn voor een goede hormoonhuishouding. En ook zijn er aanwijzingen dat fyto-oestrogenen een cyclus regulerende werking kunnen hebben.
Ook raad ik je aan om de sesamzaadjes en lijnzaad vers te malen voor gebruik. Daarnaast heeft gezonde voeding en voldoende ontspanning ook veel invloed op je hormoonbalans.
Meer tips hierover lees je in de balansgids die je gratis kunt downloaden van de website.
Heel veel succes!