Fertiliteit

Als je graag zwanger wil worden en te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen, kan dat je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor onvruchtbaarheid. Bij een grote groep vrouwen wordt zelfs helemaal geen aanwijsbare oorzaak gevonden.

Toch zijn er binnen de Chinese geneeskunde wel behandelmogelijkheden. Samen met jou kijk ik graag naar de mogelijkheden om jou te begeleiden in dit traject.

In dit artikel

Ik wil graag zwanger worden, wanneer kan ik het beste starten met acupunctuur?

Een belangrijk uitgangspunt binnen de Chinese Geneeskunde, is dat een goed gereguleerde cyclus een voorwaarde is voor een succesvolle zwangerschap. En dat kost tijd. Daarom adviseer ik om op tijd te starten. Ga je bijvoorbeeld een IVF- of ICSI-traject in, dan is het goed om drie maanden daarvoor te starten met een behandeling bij Chimed. In deze periode kan met acupunctuur, Chinese kruiden en voedingsadviezen de eicelkwaliteit, doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken en opbouw van baarmoederslijmvlies worden verbeterd.

Wat zijn de effecten van acupunctuur?

Er zijn veel effecten te noemen. Een opsomming: acupunctuur normaliseert je hormoonbalans en reguleert jouw menstruatiecyclus. Het stimuleert de bloedcirculatie in je eierstokken en baarmoeder. Ook bevordert het de doorbloeding en opbouw van het baarmoederslijmvlies. De aanwezigheid van vruchtbaar slijm en je eicelkwaliteit verbeteren. Een acupunctuurbehandeling vermindert de bijwerkingen van medicatie en het samentrekken van de baarmoeder na een terugplaatsing bij IVF of ICSI. En na een terugplaatsing bevordert het de innesteling van het embryo. Ook ondersteunt een behandeling de zwangerschap en verkleint het de kans op een miskraam.

Kan acupunctuur ook mannen helpen bij onvruchtbaarheid?

Ja, zeker. Chinese Geneeskunde kent meer mogelijkheden dan westerse geneeskunde om de zaadkwaliteit bij mannen te verbeteren. Met acupunctuurbehandelingen en Chinese kruiden kunnen de concentratie, bewegelijkheid en vorm van de zaadcellen verbeteren. Omdat ook deze voorwaarden tijd kosten, raad ik aan minimaal 4 maanden de tijd te nemen ter voorbereiding op een IVF- of ICSI-behandeling.

Wat zijn de resultaten van de fertiliteitsbehandelingen in jouw praktijk?

Dit is een veelgestelde vraag. Maar ook gelijk een vraag die lastig te beantwoorden is. Ik kan geen statistieken bijhouden omdat iedere vrouw uniek is. Leeftijd, algemene gezondheid, voorgeschiedenis, en de keuzes die je maakt in je leven: het heeft allemaal invloed. Iedere situatie is verschillend. Bijvoorbeeld als je een partner hebt met slechte zaadkwaliteit of
erfelijke afwijkingen. Of als je geen partner hebt en afhankelijk bent van een donor. Een fertiliteitstraject vraagt om een individuele benadering in elke situatie. En dat is ook de kracht van de Chinese geneeskunde: in mijn praktijk geef ik behandelingen op maat. Gelukkig kunnen we in de meeste situaties het behandeltraject samen afsluiten met een geboortekaartje.

Hoe hebben jouw cliënten hun behandeling ervaren?

Na een behandeltraject vraag ik altijd hoe je de behandeling in mijn praktijk hebt ervaren. Een aantal ervaringen van mijn cliënten deel ik hier graag met je!

Na vijf IUI-pogingen zei ons gevoel even een pauze te nemen. In deze pauze koos voor een behandeling met acupunctuur (en kruiden) om hopelijk m’n cyclus te verbeteren. Na een paar behandelingen te hebben gehad, kwam daar het wonder: ik bleek zwanger te zijn! Natuurlijk kun je er nooit de vinger op leggen. Maar ik geloof dat de acupunctuur er absoluut aan heeft bijgedragen. In de afgelopen jaren hebben we veel gevoelens ervaren. Maar het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd: volg altijd je gevoel, het liegt nooit! Heel veel kracht en succes gewenst.

Bij deze alvast bedankt voor alles wat je voor me gedaan hebt. Ben ervan overtuigd dat ik zonder de acupunctuur nooit moeder was geworden van twee prachtige gezonde dochters. Dank Linda!

Wat kan ik zelf doen om mijn vruchtbaarheid te ondersteunen?

Naast de behandelingen in mijn praktijk, geef ik je ook graag tips en voedingsadviezen om zelf mee aan de slag te gaan. Je zou ook eens kunnen kijken naar mijn online cursus fertility yoga . Deze vorm van yoga is er voor iedere vrouw die haar hormoonbalans wil verbeteren of zich wil voorbereiden op een zwangerschap. De houdingen zijn gericht op het verbeteren van de hormoonbalans, de functie van de eierstokken, de doorbloeding van de baarmoeder en het tot rust brengen van het autonome zenuwstelsel. Het grootste voordeel: je kunt de lessen volgen wanneer het jou uitkomt.

Gratis Balansgids

Download nu de gids met vijf tips om zelf jouw hormoonbalans te verbeteren

Hiermee kan ik je helpen

Dagelijks behandel ik in mijn praktijk vrouwen met problemen op het gebied van gynaecologie en vruchtbaarheid. Acupunctuur, Chinese kruiden, voedingsadviezen en yoga kunnen onderdeel zijn van de behandeling. Benieuwd of ik jou kan helpen? Neem gerust contact op.

Gratis Balansgids

Download nu de gids met vijf tips om zelf jouw hormoonbalans te verbeteren