Over Chimed

‘Vrouwen helpen met hormoonbalans en het optimaliseren van vruchtbaarheid’

‘Vrouwen helpen met hormoonbalans en het optimaliseren van vruchtbaarheid’

Mijn naam is Linda Hazenberg. Al ruim 20 jaar werk ik als acupuncturist in mijn praktijk voor Chinese geneeskunde. Dagelijks behandel ik in mijn praktijk vrouwen met problemen op het gebied van gynaecologie en vruchtbaarheid. Acupunctuur, Chinese kruiden, voedingsadviezen en yoga kunnen onderdeel zijn van de behandeling. Een prachtig vak waarmee ik vrouwen echt kan helpen!
linda hazenberg eigenaar chimed enschede, eigenaar acupunctuurpraktijk chimed enschede

Inmiddels heb ik een fijne samenwerking met collega Anke van Burik waardoor wij meer vrouwen kunnen helpen met hormoonbalans en het optimaliseren van vruchtbaarheid!

Mijn visie

De naam Chimed is een afkorting van Chinese medicine. In mijn praktijk combineer ik mijn Twentse nuchterheid met kennis van de eeuwenoude traditionele geneeswijze. De Chinese geneeskunde. Dat betekent dat ik zoveel mogelijk streef naar een integratie van Westerse en Chinese geneeskunde. Beide visies hebben hun sterke punten maar ook hun beperkingen. En in mijn ideale wereld staan deze twee behandelwijzen gelijkwaardig naast elkaar en vullen elkaar aan. Ik volg naast de nascholingen voor acupunctuur nog steeds westers medische cursussen om zo mijn BIG registratie als therapeut te kunnen behouden. Hieronder kun je lezen hoe het allemaal is begonnen.

Hoe werd ik acupuncturist

Als kind had ik een fascinatie voor de natuur, voor sterren, planeten en alles wat leeft op aarde. Tijdens mijn studie als fysiotherapeut kwam daar een nieuwsgierigheid naar Oosterse levensfilosofieën bij. Het werd een soort zoektocht, waarnaar was mij niet duidelijk maar ik probeerde van alles. Als het maar ‘Aziatisch’ was. Van tai-chi tot taekwondo en meditatie. Na mijn studie raakte ik als fysiotherapeut al snel opgebrand. Ondanks dat fysiotherapie een hele natuurlijke manier van genezen is, miste ik voor mijzelf een mentale uitdaging. Een collega opperde het idee om samen een opleiding acupunctuur te gaan volgen. De keuze was snel gemaakt, het was immers Aziatisch. Verder had ik echt geen idee. Na het lezen van mijn eerste boek over Chinese geneeskunde begon ik mijn zoektocht te begrijpen. Ik had gevonden waar ik mijn hele leven naar opzoek was.
In 2000 studeerde ik af als acupuncturist aan de Anglo Dutch Institute for Oriental Medicine. Drie jaar later ben ik gestopt met mijn fysiotherapiepraktijk. Samen met mijn man ben ik toen eerst voor 14 maanden naar Azië gegaan. Een sabbatical, om te lezen, te mediteren in Tibetaanse kloosters en door de bergen te trekken.

De keuze om mij te gaan specialiseren in gynaecologie en fertiliteit is ook in eerste instantie geen bewuste keuze geweest, net als mijn beroepskeuze. Ik heb een kinderwens gehad maar helaas deelde mijn partner deze wens niet. Eind dertig kwam ik op een leeftijd dat ik daar voor mijzelf keuzes in moest maken. En dat was ook het moment dat ik steeds meer aanvragen kreeg in mijn praktijk van vrouwen die IVF of IUI behandelingen ondergingen. Van die Tibetaanse monniken had ik, tijdens mijn sabbatical, geleerd dat je problemen op het levenspad ook kunt transformeren in iets positiefs. Het zaadje voor mijn huidige werkzaamheden was geplant.

Ik ging ik steeds meer nascholing volgen op het gebied van gynaecologie en fertiliteit binnen de Chinese geneeskunde en bezocht congressen. Belangrijk voor mijn ontwikkeling als specialist op dit gebied was de 2 jarige opleiding onder leiding van Professor Yuning Wu. Nog steeds zijn haar lessen heel bepalend, als het gaat om de kruidenformules die ik gebruik in mijn praktijk. 4 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Kiikko Matsumoto, een Japanse acupuncturiste. Haar methode is een geweldige integratie van moderne Westerse kennis en traditionele Chinese geneeskunde. Dit past heel goed bij mijn eigen visie. Sinds een aantal jaren pas ik haar effectieve methode met veel succes toe in mijn praktijk.

In 2018 heb ik een opleiding gevolgd tot yinyoga docent. Een yogastijl die de kennis van de Chinese geneeskunde combineert met yogahoudingen uit de klassieke Hatha yoga. Ik wilde mijn cliënten meer mogelijkheden bieden om zelf ook bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de hormoonbalans en vruchtbaarheid. De yinyoga, die de basis is voor de fertility yoga workshop, is daar uitermate geschikt voor.

Wie is Linda nog meer?

In mijn vrijetijd ben ik nog steeds veel buiten te vinden, in de natuur. Als gepassioneerd amateur natuurfotograaf. Ik wandel ook graag met mijn twee Border collies, train met ze bij de schapen of doe wat klusjes in het weilandje.

Gratis Balansgids

Download nu de gids met vijf tips om zelf jouw hormoonbalans te verbeteren

Mijn specialisaties

Menstruatieklachten, menopause of endometriose? Door mijn gerichte opleidingen en ervaring ligt mijn focus geruime tijd op het behandelen van gynaecologische klachten. Ik begeleid veel vrouwen met een kinderwens. Ook tijdens en na een zwangerschap kunnen er klachten zijn waarmee ik je zou kunnen helpen.

Over Anke

‘Vrouwen helpen met hormoonbalans en het optimaliseren van vruchtbaarheid’

'De Chinese geneeskunde is eenvoudig maar heel krachtig. Het kan je balans herstellen, je laten bloeien en je hart openen'

Anke (1972) is acupuncturist, voedingsdeskundige op het gebied van de Chinese voedingsleer en Zhineng Qigong docente. Lange tijd heeft ze de acupunctuur gecombineerd met haar werk als fysiotherapeut en de opvoeding van haar twee kinderen. Haar keuze om Chinese geneeskunde te gaan studeren kwam voort uit de wens om via een andere invalshoek naar klachten te kijken en mensen te kunnen behandelen. Doordat ze steeds vaker vragen van vrouwen met klachten omtrent overgang, fertiliteit en zwangerschap in haar eigen praktijk kreeg, is dat de aanleiding geweest dat ze zich verder is gaan verdiepen in de gynaecologie en fertiliteit.

acupunctuurpraktijk enschede

Hoe werd ik acupuncturist en voedingsdeskundige?

In 2013 en tijdens haar sabbatical jaar in 2019 is ze samen met haar gezin op rootsreis in China geweest. Anke heeft een zoon en een dochter. Haar dochter is geadopteerd en in China geboren. Tijdens die reizen heeft ze het land de mensen en de cultuur steeds beter leren kennen. Ervaringen die de passie voor de Chinese geneeskunde nog verder hebben aangewakkerd. Ook heeft ze tijdens haar sabbatical de tijd genomen om te schrijven, over haar ervaringen als moeder van een biologische zoon en een geadopteerde dochter.

“In mijn behandelingen combineer ik mijn kennis van de Chinese geneeskunde met de voedingsleer en Qigong. Zo kan ik vrouwen zo goed mogelijk begeleiden naar een gezonde balans en een vitaal leven. De Chinese geneeskunde is gebouwd op de gedachte dat de mens een afspiegeling is van de natuur. Alles om je heen, je gezin, je werk, vriendschappen, leefstijl, voeding maar ook de seizoenen zijn mede bepalend hoe jij je voelt en functioneert”.

Wie is Anke nog meer?

In haar vrije tijd is Anke graag in de buitenlucht. Ze houdt van wandelen, fietsen en tuinieren. Een prachtige symboliek over de verbinding tussen de natuur en de kracht van de Chinese geneeskunde ziet ze terug in haar lievelingsbloem, de ranonkel. Een eenvoudige maar kleurrijke bloem die oorspronkelijk voorkomt in midden-Azië. Als deze tot bloei komt wordt het prachtige hart zichtbaar.

'Discover yourself like a lotusflower in full bloom, even in a muddy pond, beautiful and strong'

Gratis Balansgids

Download nu de gids met vijf tips om zelf jouw hormoonbalans te verbeteren