Let jij op de signalen van jouw lichaam of vertrouw je de app?

Meer over jou basale lichaamstemperatuur en het vruchtbare slijm in de cyclus

In dit artikel

De betrouwbaarheid van een app

Bij een grote groep vrouwen is de reden van het uitblijven van een zwangerschap onduidelijk. Bloedonderzoeken, echo’s, zaadkwaliteit van de partner, alles is goed. En toch wil het niet lukken zwanger te worden. Veel vrouwen komen in die situatie naar mijn praktijk. Om de vruchtbaarheid te verbeteren gaan we de cyclus optimaliseren. En een belangrijk onderdeel daarvan is die cyclus goed in kaart brengen en bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Als ik tijdens een eerste intake de vraag stel; “wanneer was de eerste dag van jou cyclus of hoe lang is jouw cyclus”? Dan wordt meestal eerst de telefoon erbij gepakt, en de fertiliteitsapp geopend voor informatie.
Uitspraken zoals; “volgens de app heb ik op de 15e dag van mijn cyclus de ovulatie,” hoor ik regelmatig.

Het lijkt erop alsof vrouwen het vertrouwen in hun lichaam en zichzelf kwijt zijn geraakt. En een app nodig hebben om te weten wat er, gedurende de cyclus, gaande is in hun lichaam.
Je kunt een app wel gebruiken als agenda, maar voor het bepalen van jouw vruchtbare dagen is een app niet betrouwbaar. Uit onderzoeken van onder andere de Queensland fertility group uit Australië is bijvoorbeeld gebleken dat apps in 57% van de gevallen, het moment van de ovulatie verkeerd voorspeld. En in zelfs 83% van de gevallen werd de uitgerekende datum, in het geval van een zwangerschap, verkeerd berekend.
Dus als je zwanger wilt worden kan het van belang zijn dat je de vruchtbare dagen goed in kaart brengt. In mijn praktijk werk ik met de basale lichaamstemperatuur curve en het herkennen van vruchtbaar slijm in de cyclus.

In deze blog ga ik je uitleggen hoe je door middel van de temperatuurcurve je cyclus in kaart kunt brengen en waar je op moet letten. Ook vertel ik je waarom die temperatuurcurve voor mij als acupuncturist zo belangrijk is. En hoe zit dat dan met dat vruchtbare slijm? Ook dat ga ik je uitleggen.

Hoe ziet een normale temperatuurcurve eruit?

Om te kunnen bepalen of er afwijkingen te zien zijn aan een temperatuurcurve is het goed om te weten hoe een normale curve eruit ziet. De curve bestaat uit twee verschillende fasen: De folliculaire fase voor de ovulatie en de luteale fase na de ovulatie. De ideale basale lichaamstemperatuur in de eerste fase ligt rond de 36.4°-36.5°C. In de Chinese geneeskunde is dit de fase waarin de Yin energie en het bloed na de menstruatie weer opgebouwd moeten worden. Totdat ze een maximum bereiken net voor de ovulatie.
Vaak zie je kort voor de ovulatie een daling van de temperatuur, die dan na de ovulatie weer stijgt. Het verschil tussen de fase voor en na de ovulatie zou ongeveer 0.3°-0.5°C moeten zijn. Ideaal gezien ligt de temperatuur in de luteale fase rond de 36.8°-37.2°C. Dit is de Yang fase van je cyclus. Yang energie heeft als functie verwarmen en vasthouden. Deze energie stabiliseert de progesteronafgifte door het gele lichaam (corpus luteum). In deze tweede fase hoort de temperatuur stabiel te blijven zodat de omgeving in de baarmoeder gunstig is voor innesteling. Kort voor de menstruatie, op de eerste dag daarvan, daalt de temperatuur weer en begint de cyclus weer opnieuw. Ben je zwanger, dan blijft de temperatuur rond de 36.8°-37.2°C en blijft stabiel tijdens je zwangerschap.

Wat verteld jou temperatuurcurve?

In de praktijk geeft een temperatuurcurve veel meer informatie dan alleen de lengte van de cyclus en het moment van ovulatie. Wat je meet is je basale lichaamstemperatuur. Dat is de lichaamstemperatuur in rust.
Aan de hoogte van deze temperatuur, kan ik zien of je bijvoorbeeld voldoende verwarmende energie hebt. Dat is belangrijk voor de innestelingsfase, maar ook voor de lengte van je cyclus. Een lage basale lichaamstemperatuur kan processen in je lichaam vertragen waardoor je een lange cyclus krijgt van bijvoorbeeld meer dan 30 dagen. Het kan ook zijn dat er onvoldoende verkoelende energie aanwezig is die mede bepalend is voor de eicelkwaliteit. In dat geval is de temperatuur in de eerste fase te hoog. Vaak zie je dan dat de ovulatie eerder komt en de totale cyclus korter wordt. De mate van de stabiliteit van de temperatuur in de eerste fase van de cyclus vertelt veel over de energie van het hart en de lever. Als er veel onrust is of stress dan kan de temperatuur in die eerste fase sterk wisselen.
Wij kijken ook naar de omslagmomenten van de temperatuur. Een temperatuur die tijdens de eerste dagen van de menstruatie niet daalt of na de ovulatie meerder dagen nodig heeft om te stijgen, zijn ook tekenen dat het evenwicht tussen de verschillende energiesystemen uit balans is.

Waar moet je op letten als je gaat temperaturen?

  1. Gebruik een digitale thermometer, geen oor thermometer. Rectaal temperaturen is het meest betrouwbaar. Als je toch liever oraal temperatuurt (onder de tong) houd er dan rekening mee dat de temperatuur een paar graden lager uit valt.
  2. Start de curve op de eerste dag van je menstruatie. Dit is cyclus dag 1. Als je menstruatie start na 18:00 uur ’s avonds dan is de volgende dag cyclus dag 1.
  3. Noteer de datum van de eerste cyclusdag.
  4. Meet altijd rond hetzelfde tijdstip, direct na het ontwaken. Zet een stip in de curve bij de bijbehorende cyclusdag.
  5. Als je minder dan 3 uur hebt geslapen is de temperatuur niet betrouwbaar. Noteer dit dan bij overige.
  6. Tijdens de dagen dat je bloedverlies hebt zet je een kruisje bij menstruatie. Op de dagen dat je spotting hebt noteer je een S bij menstruatie.
  7. Als je gebruik maakt van ovulatietesten zet dan een + bij ‘test’ op de dag dat je een positieve ovulatie test hebt. Of als je een positieve zwangerschapstest hebt.
  8. Bij mucus (vruchtbaar slijm) zet je een kruisje op de dagen dat je vruchtbaar slijm hebt.
  9. Bijzonderheden in het vakje overige: Pijnklachten, slecht slapen, ziekte maar ook alcohol en medicijngebruik moet je ook noteren omdat dit invloed kan hebben op je temperatuur.

Wil je aan de slag met de temperatuurcurve? Dan kan je deze hier downloaden.

Wat is vruchtbaar slijm?

Het cervixslijm (vruchtbaar slijm) heet net als het menstruatie bloed, Tian Gui in de Chinese Geneeskunde. Dat betekend “hemels water.” Zowel het bloed als het cervixslijm hebben energetisch dezelfde oorsprong. De energie van de nieren. De mate van vruchtbaarheid wordt voor een groot deel bepaald door de kracht van de nier energie. Maar Tian Gui is veel meer dan menstruatie bloed en slijm. Het staat voor de kwaliteit van het bloed en het baarmoederslijmvlies en de eicelkwaliteit.
De aanwezigheid van vruchtbaar slijm in je cyclus zegt dus veel over je vruchtbaarheid. Maar ook omdat de je op de dagen dat je vruchtbaar slijm hebt je het meest vruchtbaar bent. De vaginale omgeving heeft een zeer hoge zuurgraad en daardoor kunnen zaadcellen maar heel kort in de vagina overleven. Kort voor de ovulatie verandert deze zuurgraad omdat de baarmoederhals vruchtbaar slijm af gaat scheiden. Dit slijm is helder, elastisch als rauw eiwit. Het is een beetje plakkerig. Als je het tussen je vingers houdt dan kun je er draadjes van trekken. Ook wordt de baarmoedermond zachter en wijder. Soms kun je het slijm zien op het wc papier. In sommige gevallen in het slijm wat witter van kleur en dunner. Als het slijm aanwezig is, is dat je meest vruchtbare moment. Het slijm is heel gunstig voor de zaadcellen en helpt de zaadcellen richting de baarmoeder te zwemmen. De zaadcellen hebben afhankelijk van de kwaliteit van het sperma 12 tot 24 uur nodig om de eileiders te bereiken. Daar aangekomen kunnen ze 2-4 dagen blijven wachten op de rijpende eicel. De eicel zelf leeft maximaal 24 uur na de ovulatie. Het meest vruchtbaar ben je dus op de dagen dat het vruchtbaar slijm aanwezig is. 2-4 dagen voor de ovulatie. Als je dus wacht met het hebben van geslachtsgemeenschap, tot het moment van ovulatie zelf, dan kan het zijn dat je net nog op tijd bent of te laat.

Ik hoop dat ik je door het schrijven van dit blog meer inzicht heb kunnen geven in het verloop van jou cyclus. Door middel van acupunctuur, Chinese kruiden, voedingsadviezen en yoga help ik vrouwen in mijn praktijk met het verbeteren van hun hormoonbalans en vruchtbaarheid. Hoe je zelf een bijdrage kunt leveren lees je in de balansgids. Die kan je gratis downloaden van de website. Heb je vragen of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen, neem dan gerust contact op met mij.

Heel veel succes gewenst!
Linda Hazenberg

linda hazenberg eigenaar chimed enschede, eigenaar acupunctuurpraktijk chimed enschede

Over de schrijver Linda:

Dagelijks behandel ik in mijn praktijk vrouwen met problemen op het gebied van gynaecologie en vruchtbaarheid. Acupunctuur, Chinese kruiden, voedingsadviezen en yoga kunnen onderdeel zijn van de behandeling. Een prachtig vak waarmee ik vrouwen echt kan helpen!

Gratis Balansgids

Download nu de gids met vijf tips om zelf jouw hormoonbalans te verbeteren