Een berg beklimmen

In dit artikel

Het belang van acupunctuur in het begin van de zwangerschap.

Bij veel van mijn cliënten ligt de focus van de acupunctuurbehandeling op een positieve zwangerschapstest. En als dat streepje is verschenen krijg ik soms te horen; “vanaf nu wil ik het wel even afwachten”. Dat is voor mij als acupuncturist heel moeilijk te begrijpen, want alleen zwanger raken is niet genoeg. Een positieve test is geen eindstreep die behaald is, maar het begin. Professor Yuning Wu, mijn lerares van de gynaecologie opleiding, zei;

“Zwanger worden is de eerste stap van het beklimmen van een berg.”

Daarom wil ik je in deze blog graag uitleggen wat de visie van de Chinese geneeskunde is. Wat er gebeurt tijdens de bevruchting en in de eerste weken van de zwangerschap. Waarom is acupunctuur juist zo belangrijk in het prille begin van de zwangerschap? Ook ga ik je uitleggen wat ik doe tijdens een acupunctuurbehandeling als je eenmaal zwanger bent.

Het verankeren van de Shen en de filosofie van de Chinese geneeskunde.

“At each level and for each new life, the intrinsic nature is not only the mixture of sperm and blood, man and woman, but also a quality given by heaven”.

In de Chinese geneeskunde wordt duidelijk beschreven wat er gebeurt als er een bevruchting plaatsvindt. Sommige teksten hierover zijn al meer dan 2000 jaar oud.

Het bevruchten van een eicel door een zaadcel wordt in de Chinese geneeskunde het samensmelten van het Jing van de man en de vrouw genoemd. Zie dit maar als de materiele basis voor het nieuwe leven. Jing is een essentiele substantie die een belangrijke relatie heeft met de nier energie. Een goede nier energie van de man en vrouw moeten zorg dragen voor een goede kwaliteit van de zaad en eicellen. Maar de materiele basis op zich is nog geen leven. Wat maakt dat iets gaat leven? Daar is een andere energie voor nodig. Deze energie wordt de shen genoemd. En kan worden vergeleken met onze westerse gedachte van een ‘geest of ziel’. Het leven ontstaat pas als de shen afdaalt uit de hemel, het lichaam binnentreed en wordt vastgehouden door de kracht van de nier energie.

Als de energie van het hart open is, kan de shen indalen via de energiebaan de “zee van bloed” (de chongmai). Een energiebaan die het hart verbindt met de baarmoeder. Het bloed in de chongmai wordt gezien als het medium waarmee de shen reist naar de baarmoeder. De kwantiteit en kwaliteit van het bloed moet hiervoor optimaal zijn. Eenmaal in de baarmoeder wordt de shen verankerd met de bevruchte eicel. Dit is het begin van de zwangerschap, het nieuwe leven.

Waar gaat het soms mis?

Wat als de nier energie, niet krachtig genoeg is om de shen te verankeren? Dan kan deze het lichaam weer verlaten. Als de verbinding tussen de energie van het hart en de baarmoeder niet goed is dan kan ze niet door de zee van bloed naar de baarmoeder afdalen. En dat geldt ook voor een situatie waarbij de kwaliteit en kwantiteit van het bloed onvoldoende is.Zonder shen is er dus geen leven. En een goede verankering van de shen in de samengesmolten eicel en zaadcel is een voorwaarde voor een goede zwangerschap.Gedurende de eerste weken wordt de shen, steeds beter verankerd en de zwangerschap wordt per maand steeds stabieler. Pas met 12 weken, als de placenta volledig is gevormd, is er sprake van een stabiele zwangerschap.

Tijdens de acupunctuurbehandelingen ter voorbereiding op een zwangerschap werken we dus op het versterken van de nier energie, het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van het bloed en het verbeteren van de verbinding tussen de energie van het hart en de baarmoeder. En dit zetten we ook voort in de eerste weken van de zwangerschap. Om er voor te zorgen dat dit een stabiele zwangerschap wordt.

Wist je dat je volgens de Chinese geneeskunde niet 9 maanden zwanger bent, maar 10 maan-maanden? En dat elke maan-maand staat in het teken staat van een bepaald energiesysteem?

Topsport

Zwangerschap is topsport! De eerste stap van het beklimmen van een berg. Alle veranderingen op het gebied van hormonen maar ook alle lichamelijke veranderingen vragen veel van je lichaam. In een ideale situatie heb je een goede voorbereiding gehad op de zwangerschap, door aan je gezondheid te werken, gezond te eten en voedingssupplementen te nemen.

In mijn praktijk zien we ook dat veel vrouwen moeite hebben om zwanger te worden of een langdurig en belastend fertiliteitstraject moeten ondergaan. Dit kost het lichaam erg veel energie en kan ook heel stressvol zijn. Dat is ook de reden dat er wordt gezegd dat IVF-ICSI zwangerschappen, in het begin risico zwangerschappen zijn. 15-25% van deze zwangerschappen eindigen in een miskraam. Afhankelijk van de leeftijd van de vrouw is dit percentage bij spontane zwangerschappen lager. Omdat het voortraject al veel heeft gevraagd van de nier energie en de kwaliteit en kwantiteit van het bloed is het heel belangrijk dat in het begin van de zwangerschap de nier energie en het bloed goed worden ondersteund. Zodat de Shen goed verankerd kan worden en de zwangerschap stabiel wordt.

Wat doet de acupunctuur in deze prille fase van de zwangerschap?

In het begin van de zwangerschap prik ik meerdere acupunctuurpunten waaronder het punt Zhu Bin op de nier meridiaan.Dit punt bevind zich aan de binnenkant van je onderbeen. Dit is een belangrijk punt om de nier energie te voeden zodat deze de shen kan verankeren. In de volksmond heet dit punt “het mooie babypunt”. Zhu Bin betekend letterlijk ‘gasthuis’. De baby is de gast en de baarmoeder is het gasthuis. Dit punt zorgt ervoor dat de baarmoeder de beste plek is voor de baby om te groeien. Het zorgt ervoor dat de baby genoeg warmte, energie en bloed krijgt. Ook sterken we de nier energie in haar functie de shen vast te houden door de nier punten te prikken op de rug en de onderrug te verwarmen met moxa. Dit wordt door veel vrouwen als heel prettig ervaren en werkt ook heel ontspannend. Een ander belangrijk punt dat ik altijd gebruik in het begin van de zwangerschap is het punt Neiguan, aan de binnenkant van je pols. Dit betekend ‘poort naar binnen’. Dit punt reguleert de energie van het hart en is samen met Zhu Bin een belangrijk punt om miskramen te voorkomen. Ik prik de conceptie meridiaan om de verankering van de shen in de bevruchte eicel verder te ondersteunen en andere punten die de kwaliteit en kwantiteit van het bloed voeden.

Na het eerste trimester

Gedurende het eerste trimester blijf ik dus nog een aantal keer behandelen om ervoor te zorgen dat deze prille zwangerschap een stabiele zwangerschap wordt. Sommige vrouwen vinden het prettig om gedurende de zwangerschap met enige regelmaat te blijven komen, om zo hun energiebalans te houden of omdat ze bepaalde klachten hebben waarbij acupunctuur verlichting kan brengen. Aan het einde van de zwangerschap zie ik enkele dames terug als een baby in stuitligging ligt of omdat ze zichzelf willen voorbereiden op de bevalling. En dan is altijd weer leuk als we het behandeltraject aan het einde afkunnen sluiten met het uitwisselen van leuke geboortekaartjes.

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden van acupunctuur ter voorbereiding op-of tijdens de zwangerschap neem dan gerust contact op met mij.

Hartelijke groeten,

Linda

linda hazenberg eigenaar chimed enschede, eigenaar acupunctuurpraktijk chimed enschede

Over de schrijver Linda:

Dagelijks behandel ik in mijn praktijk vrouwen met problemen op het gebied van gynaecologie en vruchtbaarheid. Acupunctuur, Chinese kruiden, voedingsadviezen en yoga kunnen onderdeel zijn van de behandeling. Een prachtig vak waarmee ik vrouwen echt kan helpen!

Gratis Balansgids

Download nu de gids met vijf tips om zelf jouw hormoonbalans te verbeteren