Heeft stress invloed op mijn hormoonbalans?

Tijdens mijn acupunctuurbehandelingen hoor ik vaak van mijn cliënten dat ze stress ervaren. Klachten zoals gespannen nek, hals en schouderspieren, hoge hartslag, oppervlakkige ademhaling en slecht slapen kunnen stress gerelateerd zijn. Soms zijn vrouwen zich bewust van het feit dat ze stress hebben maar soms ook helemaal niet. Ook wordt vaak de vraag gesteld; “kan het zijn dat de stress invloed heeft op mijn hormoonbalans?” Zeker! Hoe, dat wil ik je in dit blog uitleggen. Maar om dat te kunnen begrijpen, ga ik je eerst kort vertellen wan stress eigenlijk is.
Heeft stress invloed op mijn hormoonbalans, wat doet stress met mijn energiebalans

In dit artikel

Stress is een kwestie van overleven

Stress is een reactie van je lichaam op een prikkel van buitenaf of een verstoring van jou lichamelijk of psychisch evenwicht. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam die je in leven houdt. Als jou huis in brand staat, zorgen de stressreacties in jou lichaam ervoor dat je in ‘no time’ de weg naar buiten weet te vinden.

Om te overleven reageert je lichaam in dit geval met een zogenaamde vecht of vluchtreactie. Vluchten in dit geval van huisbrand. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, er gaat meer bloed naar je spieren en je gaat sneller en oppervlakkiger ademhalen. Dit alles om ervoor te zorgen dat je snel kunt reageren en handelen. In het geval van brand is dat een logische reactie.

Als het gevaar is geweken , en je staat eenmaal buiten, zie je dat je lichaam een aantal andere reacties vertoond. Waaronder hevig beven of trillen. Dat is een manier waarop je lichaam haar stressreactie afmaakt. Je lichaam ontlaadt als het ware, om de rust weer te herstellen. Dit is wat een stressreactie is; een onbewuste reactie van je lichaam, die je in staat stelt te kunnen overleven in een levensbedreigende situatie.

Het lichaam weet niet beter

Maar wist je dat je lichaam op precies dezelfde wijze reageert op stressprikkels uit ons dagelijks leven? Prikkels die niet perse levensbedreigend zijn maar die wel een identieke vecht- of vlucht reactie uitlokken in je lichaam. We ervaren allemaal, bijna dagelijks in meer of mindere mate stress. Bijvoorbeeld te laat komen door een file of een te hoge werkdruk. Of teveel op je agenda en te weinig uren in een dag. Ook deze en vele andere situaties in ons leven, kunnen stressreacties veroorzaken. Bij langdurige stress kan je lichaam niet meer voldoende ontladen en blijft het in een constante staat van paraatheid. Klaar om te vechten of te vluchten. Maar door het continu aanwezig zijn van stresshormonen in je lichaam vinden er ook hormonale veranderingen plaats. En dit kan jou cyclus nadelig beïnvloeden.

De stress hormonen cortisol en DHEA

In het geval van stress gaat je lichaam stresshormonen aanmaken. Misschien heb je er wel eens van gehoord, adrenaline en noradrenaline. Dit wordt aangemaakt vanuit je bijniermerg. Een ander onderdeel van je bijnieren, het bijnierschors gaat het stresshormoon cortisol aanmaken. En het hormoon DHEA. Cortisol zorgt weer voor die typerende vecht- en vlucht reactie in je lichaam.
DHEA heeft juist een remmende invloed op het cortisol maar is ook is de voorloper van de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen. Het oestrogeen heeft een belangrijke rol in de cyclus als het gaat om eicelrijping en opbouw van baarmoederslijmvlies. Bij langdurige stress echter raken de bijnieren door het continu aanmaken van deze hormonen uitgeput. Ze zullen op den duur minder DHEA aanmaken. DHEA heeft ook invloed op de follikelrijping in een vroegtijdig stadium. Bij een verminderde hoeveelheid DHEA kan het zijn dat de follikels onvoldoende rijpen of van een slechte kwaliteit zijn. Ook wordt een verhoogde cortisolproductie in relatie gebracht met een onregelmatige cyclus.

Stress wordt in relatie gebracht met een onregelmatige cyclus.

Een natuurlijke reactie

De natuur heeft ervoor gezorgd dat, in het geval van een bedreigende situatie, de reacties in je lichaam ervoor zorgen dat je als organisme kunt overleven. Door de aanmaak van cortisol zal er meer bloed naar die systemen in je lichaam gaan, die verantwoordelijk zijn voor het vechten of vluchten. Maar dat heeft als gevolg dat er minder doorbloeding naar de voortplantingsorganen gaat en naar je maagdarmstelsel. Dit heeft op het moment van stress gewoon geen prioriteit. Andere effecten zijn dat de bloedsuikers omhoog gaan en het immuunsysteem vermindert. Ook wordt je bloed dikker, iets wat van invloed kan zijn op de microcirculatie in het baarmoederslijmvlies.

Wat doet jouw energiebalans met stress?

Stress doet de vrije circulatie van de leverenergie stagneren. Deze leverenergie is onder andere verantwoordelijk voor de circulatie van energie en bloed in de baarmoeder en de eierstokken. Ook speelt de energie van de lever een belangrijke rol bij de opslag en afgifte van bloed. Rondom de menstruatie is dit belangrijk. Een onregelmatige lengte van je cyclus en PMS worden vaak toegeschreven aan een probleem met de energie van de lever.

Stagnatie van Qi is van invloed op veel andere energie systemen zoals je maag en milt energie. Dit zijn jou energieleveranciers. Die zetten de voeding die je tot je neemt om in energie, bloed en belangrijke vloeistoffen. Om dit te kunnen doen hebben ze ook een vrije toestroom van energie nodig.

Verder speelt een krachtige energie van de nieren ook nog een belangrijke rol in de cyclus en bij vruchtbaarheid. Als je onvoldoende naar je lichaam luistert en te lang doorgaat op wilskracht, wat vaak het geval is bij langdurige stress, put je de energie van je nieren uit.

Emotionele stress kan de energie van het hart beïnvloeden. De energie van het hart staat in directe verbinding met de baarmoeder via energiebanen. Een verstoring in de energie van het Hart kan daarom ook jou cyclus beïnvloeden.

Een goede balans van al deze energiesystemen zorgt voor een goede regelmatige, pijnvrije cyclus. En voor een goede hormoonbalans. Als deze energiesystemen uit balans zijn kan het zijn dat zich dit uit in een hormonale disbalans hetgeen cyclusverstoringen en verminderde vruchtbaarheid tot gevolg kan hebben.

Een goede balans van deze energiesystemen zorgt voor een goede regelmatige, pijnvrije cyclus. En voor een goede hormoonbalans.

Ontstressen, hoe dan?

Zoals je hebt kunnen lezen kan stress via vele verschillende wegen invloed hebben op jou energie- en hormoonbalans. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor je zelf. Luister goed naar je lichaam, want soms probeert het je wat te vertellen.

Een paar tips

  • Zorg voor goede nachtrust en voldoende slaap.
  • Verminder de intake van cafeïne, theïne en alcohol. Deze stoffen stimuleren de aanmaak van cortisol in je lichaam.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Sporten is ook een manier voor je lichaam om stress te ontladen. Maar overdrijf het niet. Te intensief trainen is ook stress voor je lichaam en doet de stresshormonen toenemen.
  • Mind-body activiteiten zoals yoga, meditatie, bodybalance of tai chi zijn effectief bewezen als het gaat om het verminderen van stress. In mijn gratis Balansgids taan als voorbeeld twee mind-bodytechnieken. Uit je hoofd en naar de zee van Qi, een aandacht oefening. En open je hart, een hele fijne yogahouding om in te ontspannen en de energieën in je lichaam te laten stromen.
  • Eet gezond en volwaardig. Veel groentes, fruit en vezelrijke producten. Bij stress zorgt cortisol voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel. Gezonde en volwaardige voeding helpen jou bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Misschien ben je door deze blog wel benieuwd geworden naar de online cursus fertility yoga, of naar acupunctuur. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Stuur een berichtje naar linda@chimed.nl of bel naar 06-38554458 om te bespreken wat ik voor jou kan doen.

Heel veel succes gewenst!

Linda

linda hazenberg eigenaar chimed enschede, eigenaar acupunctuurpraktijk chimed enschede

Over de schrijver Linda:

Dagelijks behandel ik in mijn praktijk vrouwen met problemen op het gebied van gynaecologie en vruchtbaarheid. Acupunctuur, Chinese kruiden, voedingsadviezen en yoga kunnen onderdeel zijn van de behandeling. Een prachtig vak waarmee ik vrouwen echt kan helpen!

Gratis Balansgids

Download nu de gids met vijf tips om zelf jouw hormoonbalans te verbeteren